Bulharsko

05. 05. 2023, 11:55

Bulharsko se ocitlo ve slepé uličce, kde se protiklady nepřitahují

Svetoslav Todorov

Ani po dalších náročných parlamentních volbách se Bulharsko zatím neblíží ke konci dlouholeté politické krize. Někteří se bojí, jestli nebude ohroženo jeho prozápadní směřování. Popis současné situace Voxpot převzal ze serveru Balkan Investigative Reporting Network.

Bojko Borisov a jeho hnutí GERB (Občané za evropský rozvoj Bulharska, pozn. red.) se po úspěchu v parlamentních volbách, které proběhly, už na začátku dubna, opět potýkají s Pyrrhovým vítězstvím.

Středopravicová strana v zemi dominovala v letech 2009 – 2021 a dlouho byla obviňována z korupce. Druhého dubna vyhrála parlamentní volby popáté za poslední dva roky a těsně předstihla proevropskou reformní alianci, kterou vede další expremiér Kiril Petkov.

Borisov se o přízeň Petkovova PP (Pokračujeme ve změně, pozn. red.) a spojeneckého DB (Demokratické Bulharsko, pozn. red.) uchází stejně jako po svém předchozím úspěchu loni na podzim. „Naší hlavní prioritou je sestavit stabilní vládu spolu s Pokračujeme ve změně a Demokratickým Bulharskem,“ řekl v první polovině dubna. „Doufám, že rozum zvítězí.“

Bulharská společnost je už unavená vleklými vnitrostranickými konflikty.

Obě strany však takové koaliční spojení považují za polibek smrti. Za spoluprací se skrývá hrozba odcizení mnoha jejich příznivců, pro které 63letý premiér a jeho partaj představují všechno, co je na bulharské vládnoucí elitě špatné.

I kdyby se Občané za evropský rozvoj Bulharska se ziskem 26,5 % spojili s Petkovovou aliancí a jejími 24,5 %, pro získání parlamentní většiny by se k nim musely přidat minimálně další dva politické subjekty.

Co je za třemi tečkami se doví jen členové Voxpot Klubu.

Díky podporovatelům z Voxpot Klubu můžeme posílat naše reportéry do terénu a přinášet vám tak lepší zprávy, než jen to, co nabízí tiskové agentury.

Svetoslav Todorov

Více článků od autora

Témata: Bulharsko, Opozice, Rusko, Volby