09. 11. 2023, 11:30

Další michelinská restaurace končí. Je příliš drahá

Belfast Po 26 letech zavírá michelinská restaurace v severoirském Belfastu. Gurmánský zážitek se stal příliš drahým pro samotné zákazníky i provozovatele restaurace, informuje server CNN.   

Deaneas EIPIC založil šéfkuchař Micheal Deane v roce 1997. Během prvního roku své existence si restaurace vysloužila první michelinskou hvězdu. Restaurace je založena na konceptu „fine dining“, tedy zážitkové gastronomie. Na začátku listopadu však její provozovatelé oznámili, že letošní rok je pro restauraci ten poslední.

„EIPIC jako celek není restaurace, která strádala,“ vysvětlil šéfkuchař Alex Greene. „Nicméně lidé mají určité očekávání, když sem přijdou. A náklady na to, abychom tohle očekávání splnili, se od lockdownu zdvojnásobily, vymkly se kontrole. A my nemůžeme zdvojnásobit cenu,“ dodal.

Vyšší náklady provozovatelé přičítají dopadům koronavirové pandemie, odchodu Velké Británie z Evropské unie i ekonomické krizi.

Čtěte také: Energetický šok nás tuhle zimu nejspíš nečeká. Do budoucna je ale třeba vhodně kombinovat zdroje

Degustační menu v restauraci EIPIC stojí 100 liber, což je ve srovnání s jinými michelinskými restauracemi přijatelná cena. Belfast však není tak velké město jako například Londýn či Paříž, aby restauraci zajistil dostatečný přísun hostů.

Podle šéfkuchaře Greeneho se navíc mění i michelinské restaurace samotné. „Zdá se, že ten luxusní způsob stolování s bílými lněnými ubrusy, obsluhou a tak dále, se stává minulostí,“ poznamenal Greene, podle něhož se restaurace stávají více minimalistické – ve svém vzhledu i při přípravě jídla.

Greeneho tým ale v gastronomii nekončí. V novém roce se přesune na jih od Belfastu. Mimo město by totiž jejich náklady na provoz měly být výrazně nižší.

EIPIC není jediná michelinská restaurace, která letos oznámila svůj konec. V lednu s podobným prohlášením přišla jedna z nejznámějších restaurací na světě, Noma, sídlící v Kodani. Její šéfkuchař a vlastník René Redzepi pro The New York Times vysvětlil, že podle něj je koncept „fine dining“ nadále neudržitelný.

Autorka: ač, Foto: Shutterstock

Přečetli jste si krátkou zprávu. Kromě těch Voxpot nabízí každý den propracované reportáže i analýzy. Chcete vědět víc? Pojďte sem.