19. 10. 2023, 07:20

Jídlem ke štěstí: nová studie ukazuje souvislost mezi potěšením z jídla a celkovou pohodou

Svět – Průzkum na 142 místech světa odhalil, kde mají lidé z jídla největší potěšení – a kde nejmenší. Lidem, kterým chutná, se s vyšší pravděpodobností také v životě daří, popisuje deník The Guardian.

Autoři studie vypracované agenturou Gallup se ptali přibližně 1 000 lidí ve 142 zemích a lokalitách od Austrálie po Alžírsko, zda jim chutnalo jídlo, které jedli v předchozích sedmi dnech. Téměř devět z deseti lidí na celém světě (87 %) tvrdí, že jim jídlo, které v poslední době měli, většinou chutnalo.

O něco méně lidí (82 %) však označuje jídlo, které v poslední době jedli, za „většinou zdravé“.

Zásadní ve studii ovšem bylo zjištění, že u lidí, kterým jídlo chutná, existuje 1,29krát vyšší pravděpodobnost, že se jim bude v životě dařit. Jedinci s velkým výběrem jídla měli 1,45krát vyšší pravděpodobnost, že se jim bude dařit lépe.

Čtěte také: „Ayahuasca není pro každého.“ Co všechno může způsobit honba za zázračnou liánou z Amazonie

Celosvětově je 55 % lidí zcela spokojeno s jídlem, které snědli v posledních sedmi dnech, zatímco 45 % nikoliv. Tento poměr se však značně liší mezi regiony. Více než sedm z deseti zcela spokojených respondentů žije v severní, jižní a západní Evropě a v severní Americe. V arabských státech je to méně než polovina lidí (46 %), v severní Africe 42 % a v subsaharské Africe 37 procent.

Francie a Itálie se podle očekávání umístily na předních příčkách tabulky. Naopak Litva si v rámci Evropy vedla v tomto ohledu vůbec nejhůře.

Celosvětově byli nejméně spokojeni se svým každodenním jídlem lidé v Demokratické republice Kongo a Sieře Leone, kde mezi základní potraviny patří maniok a rýže.

Bohatství však není všechno, pokud jde o požitek z jídla. Nejvíce si ho umí užít obyvatelé Portorika, kde je hojnost kokosových ořechů a manga. Oblíbená jsou tam také jídla z červených fazolí, rýže a pečeného vepřového masa.

I Uzbekistán zaznamenal vysoké hodnocení v oblasti požitku z jídla a zdravého stravování. Autoři zprávy však naznačili, že to může být spíše kvůli tamnímu autoritářskému režimu, protože Uzbekové mají tendenci poskytovat pozitivní odpovědi i na různé další ankety.

Autorka: hedr, Foto: Shutterstock

Přečetli jste si krátkou zprávu. Kromě těch Voxpot nabízí každý den propracované reportáže i analýzy. Chcete vědět víc? Pojďte sem.

[other_banner_1]