Planeta

25. 11. 2025, 12:50

Pozor na čokoládu: kakaový byznys likviduje liberijské pralesy

Podle nové zprávy organizace Global Witness je část čokolády významných světových značek, včetně Hershey, Mondelez (Cadbury), Nestlé, Unilever či Mars, spojena s rozsáhlým odlesňováním v Libérii.

Analýza ukazuje, že mezi lety 2021 a 2024 zmizelo v hlavních pěstitelských regionech země přibližně 250 tisíc hektarů deštného pralesa, přestože firmy své produkty označují jako „udržitelné“.

Libérie, která hostí největší dochovaný úsek pralesa Horní Guiney a ohrožené druhy, jako jsou šimpanzi či pralesní sloni, zažívá prudký nárůst produkce kakaa.

Důvodem jsou vysoké světové ceny i problémy sklizně v sousedních producentských zemích. Výzkum ukazuje, že výkupci kakaa nakupují od drobných venkovských obchodníků bez ověřování původu, což umožňuje míchání certifikovaných a necertifikovaných bobů a skrývá tak environmentální dopad produkce.

Global Witness varuje, že současné certifikační systémy dovolují firmám označovat čokoládu za „udržitelnou“, i když obsahuje kakao spojené s odlesňováním.

Zjištění přicházejí v době, kdy Evropský parlament zvažuje odklad zavedení nového zákona, který má zakázat dovoz komodit spojených s ničením lesů do roku 2026. Ten by od firem vyžadoval plnou dohledatelnost dodávek kakaa.

Kromě kakaa přispívají ke ztrátě lesů v Libérii i další odvětví – drobné zemědělství, těžba, produkce palmového oleje a kaučuku. Global Witness proto vyzývá k posílení kontroly dodavatelských řetězců a k rychlému zavedení legislativy, která by bránila dovozu produktů spojených s odlesňováním.

Čtěte také: Příliš hořká čokoláda. Co ukrývá byznys s kakaem?

Autorka: ako | Foto: Shutterstock